De aanloop naar de verkiezingen 2023

Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit. De verkiezingen van de tweede kamer op 22 november.

De verkiezingsprogramma’s worden in elkaar geknutseld. Voorlopig  kan het alle kanten op gaan. Ik zou zeggen, begin bij de basis.

Herstel het vertrouwen in wat tegenwoordig de politiek heet. Begin bij de basis. De meeste van de stemgerechtigden zijn slecht geïnformeerd. Kunnen zich geen kranten veroorloven en kijken naar zenders die weinig politieke informatie verschaffen.

Aanleiding is een politie officier mevrouw, die aangifte ging doen van diefstal van haar dure fiets. Hier werd geen notie van genomen vanwege personeels-gebrek.

250 tot 500 miljoen euro om het personeelsprobleem op te lossen zei ze. Peanuts denk ik dan.

Nu woon ik in de Dapperbuurt in Amsterdam, waar minsten 100.000 mensen per week de Dapper markt en de winkelstraat bezoeken. Dan hebben we het niet over de dealers die s’ochtends vroeg wanhopige junkies staan te bedienen en de open gebroken vuilnisbakken om aan de blikjes te komen die je om 8.00 uur bij de AH kunt inleveren om aan de centen te komen.

Nu wonen we niet in Kudelstaart of De Kwakel.  Daar leer je mee leven. Goed kijken wie is wie en wat is wat. Echter, wat de mensen ervaren op straat, in de openbare ruimte  is de basis voor hun vertrouwen in de overheid.

Geen pleidooi voor orde. Houdt me ten goede. De vraag is, hoe betrek je de mensen bij de algemene zaak?

VVD, D’66, GL/PvdA,  Laat staan de Christen partijen; de grote massa wordt niet bereikt. De vraag is, moet dat?  De SP bemoeit zich met de onderkant van de politieke markt en verliest daarmee per verkiezingen zetels. Hun achterban gaat allang niet meer stemmen.

Goed, de verkiezingscampagnes gaan op stoom komen. Stikstof, Co2, Boeren,  Azielzoekers, biodiversiteit.  Blijft het probleem dat de partijen hun basis niet op orde hebben.

De VVD was Rutte. Het CDA heeft op het verkeerde paard gewed met Wopke Hoekstra. D’66 zit vanwege haar verkeerde imago als elitaire club in de verkeerde hoek. De kleine partijtjes liggen met personeelsproblemen rolle bollend over straat. De milieu kardinaal Timmermans moet zich nog bewijzen.

Wat gaat het Parlement de demissionaire regering toestaan als niet controversieel? Uiteindelijk gevallen op het asiel probleem. Dus, aanpakken. Het milieu duldt geen uitstel. Hiermee kun je scoren. MKB etc. willen wel maar willen dat er knopen worden doorgehakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *